Nicolae Ciucă, declarații de la Guvern: Încă o țară a fost inclusă pe lista roșie după apariția tulpinii Omicron. Ce se întâmplă cu românii blocați Africa de Sud

Nicolae Ciucă, declarații de la Guvern: Încă o țară a fost inclusă pe lista roșie după apariția tulpinii Omicron. Ce se întâmplă cu românii blocați Africa de Sud
Nicolae Ciucă / Sursa; Facebook - Guvernul României
Publicat: 28/11/2021, 12:06
Actualizat: 28/11/2021, 13:42

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, a anunțat, la finalul ședinței de Guvern, că Malawi este nou stat adăugat pe lista roșie, duminică, după o nouă ședință a CNSU, a cărei hotărâre a fost aprobată de Executiv. În plus, MAE, Ministerul Transporturlor și DSU sunt desemnate să lucreze împreună pentru repatrierea cetățenilor români blocați în Africa de Sud, după anularea curselor.

Anunțurile lui Raed Arafat au venit după ce premierul Nicolae Ciucă detaliase, înaintea ședinței de Guvern, măsurile avute în vedere pentru gestionarea apariției tulpinii sud-africane a COVID-19.

„Hotărârea de Guvern care a fost emisă azi a fost necesară pentru a stabili interdicția de intrare în țară a cetățenilor țărilor următoare: Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, Zimbabwe și Malawi. Normal că e o interdicție temporară și care este în această perioadă în concordanță cu ce s-a stabilit la nivel european, urmând să urmărim evoluția noii variante sau tulpini care există și să vedem care vor fi deciziile în următoarele două, trei săptămâni”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a precizat că cetățenii români și europeni care vin din această zonă pot să vină înapoi, dar, cum s-a anunțat ieri, vor intra în carantină de 14 zile sau, dacă testul la 8 zile e negativ, la 10 zile, plus obligativitatea unei testări la sosirea în țară.

Cel mai probabil plecare ava fi în această noapte, mâine va fi în Pretoria și apoi se va întoarce, a precizat Raed Arafat.

„În final, tulpina va ajunge peste tot, asta nimeni nu va putea să oprească, am văzut asta și când a început pandemia în China. Singurul lucru care se poate face acum este întârzierea răspândirii și cumpărare de timp până aflăm dacă răspunde la vaccinuri, dacă e mai ușoară, dacă impactul pe sănătate e mai grav, astea sunt lucruri car se analizează acum de specialiști”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU crede că e puțin probabil să se ajungă la închideri de graniță în Europa, opinând că situația Marii Britanii este una aparte, fiind insulă, la fel și a Israelului, unde se poate controla mai bine accesul extern, preponderent aerian.

HG de modificare si completare HG 1183 prelungire stare alerta noiembrie by Gandul.info on Scribd

HCNSU Nr. 108 by Gandul.info on Scribd

Nicolae Ciucă: „Cetățenii așteaptă aceste decizii de la noi”

Premierul a anunțat că încă un stat, Malawi, a fost inclus pe lista roșie, pe lângă cele din hotărârea CNSU de sâmbătă și s-a analizat situația echipei de rugby de la Baia Mare, care e blocată în Africa de Sud, plus alți patru români, care trebuie să se întoarcă acasă.

„Am vorbit cu echipa domnului Rafila și am identificat că este nevoie în continuare să ne focașizăm atenția pe ceea ce înseamnă prevenție și, de asemenea, am inventariat capacitatea de secvențiere pe care o avem și am stabilit măsurile pentru a putea să ameliorăm această capacitate, astfel încât să fim în măsură sp identificăm apariție virusului în șara noastră în timp foarte scurt, pentru a putea să luăm măsurile care se impun”, a spus premierul.

„În ceea ce privește cetățenii români din Africa de Sud, am avut o coordonare foarte bună cu Ministerul Afacerilor Externe, cu Ministerul Transporturilor, cu Departamentul pentru Situații de Urgență și începând de ieri au fost identificate soluțiile prin care să determinăm o decizie pe care o vom lua azi în ședința de Guvern și în felul acesta am identificat la Tarom o aeronavă care va zbura la Pretoria și va prelua cetățenii români”, a spus Nicolae Ciucă.

Potrivit premierului, pentru că în aeronavă vor mai fi 50 sau 55 de locuri libere, România oferă această capabilitate și celorlalte țări europene care nu au reușit să își extragă cetățenii din Africa de Sud, astfel că disponibilitatea va fi anunțată prin Mecanismul European pentru Situații de Urgență.

„Ca atare este cât se poate de normal să luăm astfel de decizii, pentu că cetățenii așteaptă aceste decizii de la noi, noi avem datoria față de ei să luăm astfel de decizii. Și, nu în ultimul rând, ținând cont că peste câteva zile sărăbătorim Ziua națională, ar fi o bucurie pentru noi toți ca toți cei care sunt departe de țară și doresc să fie în țară de Ziua națională să facem totul astfel încât să simțim împreună românește”, a conchis premierul.

Pe agenda ședinței de guvern se află un singur punct, respectiv PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea și completarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1183/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 noiembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a avertizat vineri seară că riscul ca noua tulpină a coronavirusului, denumită Omicron, să se răspândească în Europa este „de la ridicat la foarte ridicat”.

Ieri, CNSU hotârâse, potrivit declarațiilor șefului DSU, Raed Arafat, că având în vedere avertizările de la OMS și Comisiei Europene s-a făcut modificarea astăzi în următorul sens: Se modifică clasificarea țărilor în sensul introducerii țărilor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe în zona roșie începând cu data publicării acestei hotărâri, adică de sâmbătă.

Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, prezentă sâmbătă, la Guvern, de asemenea, după întâlnirea cu premierul, a explicat, la întrebarea jurnaliștilor privind rapiditatea cu care se pot depista cazuri de infecție cu această variantă, că în România există șapte laboratoare care efectuează secvențieri. „Sigur, capacitatea acestor laboratoare este difertă. Sunt laboratoare care pot să facă până la 800 – 1.000 de probe pe zi, unele, un număr mai mic de probe, 2-300, important e să avem recolte, probele recoltate, motiv pentru care noi am încercat, prin intermermediul direcțiilor de sănătate publică să alertăm toate spitalele COVID, care au fost foarte clar invitate și cu o recomandare foarte fermă să recolteze pentru PCR de la toate cazurile severe în primul rând, pentru că ne-am dori să vedem dacă această tulpină e mai severă, și, sigur, să se obișnuiască, ca la toate cazurile pe care le internează să întrebe persoana respectivă dacă a avut călătorie undeva într-o țară africană sau dacă a venit în contact cu o persoană care a călătorit de curând în acea zonă, acestea fiind primele indicii epidemiologice de legătură cu zona. Dacă vom avea probe cred că la acest moment capacitatea e suficientă”.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Viața la bloc 2024. Termen limită pentru proprietarii de apartamente. Asociația de proprietari poate refuza
Ce se întâmplă cu pensiile după alegeri: „Adevăratul cutremur urmează". Românii, cu sufletul la gură
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Masacrul legionar de la Jilava, cele mai odioase crime din istoria României